Кой хвърля прах в очите на бургазлии? (първоаприлска съвсем-не-шега)

2

April 1, 2013 by anelim

Вчера се разходих до бургаския плаж. Излязох с радост, върнах се с главоболие. Може би това е шокът на някой, който от години не живее край морето? Не мисля. Мисля, че нещата са се влошили много, много, много, от 2000 година насам, когато ходех на училище и тичах по пясъка в събота и неделя.
Заварих парка пълен с коли, плажната ивица – изрита с багери, мръсна и пълна съсстранни триметрови пясъчни планини.

Най-шокиращото: свободният достъп на коли през част от парка. Не само минават, ами се и ядосват, когато не ги забележиш и не им дадеш път.

IMG_8571IMG_8579IMG_8578IMG_8577IMG_8572IMG_8573IMG_8574IMG_8569

IMG_8570

Планините – от все така мръсен, непочистен пясък, който вятърът изглежда постоянно отвява към алеята, защото и тя беше покрита с пясък на места. 

IMG_8593 IMG_8589

IMG_8587

Заведенията – повечето – са си там. Тях не са ги изрили. Дори са пълни, повечето граждани сякаш не ги притесняваше поразителният хаос на плажа. IMG_8586

Пясъкът не ми изглежда достатъчно чист, за да се ходи бос по него. Каналът с фекални води, изтичащ в морето около Бункера все така си изтича, само че малко по-навътре в морето – вече не се вижда с просто око и не знам дали няма риск да се стъпи в него. След няколко месеца, ако водата е достатъчно чиста за плуване (съмнително). IMG_8588

Сърф базата някъде е изчезнала. Сградата, където беше преди, помещава “творческа база”, която изглежда красиво, но не знам за какво служи, нито пък има някаква табела, която да казва къде са отишли сърфистите.

IMG_8596

IMG_8597 IMG_8599

Изобщо, изглежда, че някой е решил, че през зимата не е нужен плаж, а дюни, които да го запазват. Какво като много бургазлии ходят по плажа само зиме – когато е студено, тихо и няма туристи. Какво като истинският проблем на отдавна мръсния ни плаж не са вълните, които го изяждат през зимните месеци, а заведенията, построени на ивицата, повечето без свястна канализация; замърсяването на пясъка; и тоновете пясък, изнесен от плажа за последните години съвсем открито, макар че неизвестно от кого, за строителни цели.

Хайде като съм почнала, нещо старо: велосипедната алея е доста странно позиционирана… сега е празно, защото е студено, но през лятото тази тясна алея е пълна с хора, които се разхождат точно по жълтите линии – че къде иначе?
IMG_8594

За капак, на връщане през парка се изви прашна неидентифицирана мъгла, издигаща се от отворите на няколко подземни канала. Кой хвърля прах в очите на бургазлии?
IMG_8639
Дощя ми се да направя блог, наречен “какво не е наред в Бургас”. То не че няма хубави неща – има – например парк се преустроява, има нова асфалтова алея и явно е свършена много работа по него. Творческата база сигурно е хубаво нещо, но какво ли..? Може би като свърши ремонтът, прахът ще изчезне. Но има и много странни неща… Най-вече – липсата на информация и публично обсъждане на това какво става с града. Да кажем, мен ме няма през повечето време. Но и от хората, живеещи тук, явно не всички знаят какво става – поне засега не съм намерила някой, който знае…

2 thoughts on “Кой хвърля прах в очите на бургазлии? (първоаприлска съвсем-не-шега)

 1. totomitak says:

  Пясъкът не става за строеж, защото е солен. Бетонът с такъв пясък се разпада. Каналът, който се излива е от дъждовни води, а не от фекалии. Има пречиствателна станция до Ваята. За колите… Вероятно има някакъв ремонт или проект, например старите бомбоубежища и затова са пуснати изпълнителите. Няма да мъкнат тонове материали на ръка, нали? Въобще, карай го малко по-ведро и оптимистично. Вероятно всяко неудобство в този момент от годината ще се върне многократно на града ни през лятото под формата на красиви и удобни неща. Кмета ни е уникален до момента.

  Like

  • anelim says:

   Мерси за коментара, totomitak – както казах, има много хубави неща, което е супер – но ме шокираха няколкото неприятни неща накуп.
   Щом пясъкът не става за строителство, къде са го отнасяли? (не само при настоящия кмет, а много преди това – последните 15 години). Благодаря, не знаех за канала – винаги ми е изглеждал мърляв, но това ще да е от мръсотията по улиците значи, щом е за дъждовни води. Тези изкуствени дюни на плажа не е ясно защо се правят – има ли някъде обяснение? Намерих само статия в “десант”, издание, което не ми се ще да цитирам, но и там няма много убедително обяснение. Колите в парка минаваха постоянно, докато мина 500-те метра, минаха над десет коли, на връщане същото. Не видях ни един изпълнител, освен един доставчик на минерална вода с миниван, всички други бяха пълни с хора с деца и без, отиващи до кафето, до тенис корта, или просто транзит между хотел “Парк” и изхода до жп прелеза. Може би е запречен другият път? Никъде няма знак за това. А и някои от шофьорите бяха много нахални, караха бързо, и жестикулираха срещу разхождащите се по алеята, които не даваха веднага път на колата. Както казах, впечатлението от разходката беше като цяло неприятно, не е въпрос на ведрост, нито пък съм песимист, но отбелязвам някакви странни неща, които стават в града и които правят впечатление на дошлия отвън. Изобщо, критиката ми не е към кмета на града, нито към промените в града, а към липсата на публично обсъждане и яснота за проектите по благоустрояване.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

I will be no longer Berliner in..

July 31, 2013
April 2013
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d bloggers like this: